» belonen en straffen 2
Belonen met voer werkt slecht
Belonen met iets lekkers werkt dus niet of nauwelijks. Kort samengevat werkt belonen met voedsel niet want:


Voedsel heeft voor paarden weinig beloningswaarde
Voedsel afstaan doet jou dalen in rangorde
Het beloningswindow is bij paarden te kort om praktisch bruikbaar te zijn.
Mensen die veel met hun paard bereikt hebben zijn bijna zonder uitzondering mensen die hun paard normaal voeren en niet met lekkernijen belonen. Belonen kan dus beter op een andere manier...

Belonen met rust

In eerste instantie lijkt het raar, maar de beste en makkelijkst toe te passen beloning voor paarden is rust. En dat betekent niet dat je paard op vakantie moet, rust is al goed wanneer het voor een paar seconden is!


Paarden zijn van nature wezens die altijd waakzaam moeten zijn en het grootste gedeelte van de dag bezig zijn met het vergaren van voedsel. De meeste roofdieren leveren gedurende korte tijd een grote inspanning en vangen een prooi, maar zijn daarna voor de rest van de dag klaar. Paarden daarentegen zijn altijd "bezig". Er is voor paarden geen grotere beloning dan "niets te hoeven".

Timing
Timing is bij het belonen van paarden van groot belang. Het beloningswindow is nou eenmaal heel klein: hoe sneller je rust geeft hoe beter de associatie met het gewenste gedrag wordt.

Hulpen en aanwijzingen

Het beŽindigen van een hulp of aanwijzing is een vorm van "rust geven", en dus ook een beloning. Dat is hoe je een paard leert een bepaald gedrag te vertonen op jouw hulpen of aanwijzingen. Een hulp geeft enige vorm van "discomfort", het wegnemen van die hulp of aanwijzing zodra je paard doet wat jij wilt is de beloning. Zie ook onze pagina over Wijken voor druk.


Helaas zie je echter maar al te vaak dat mensen niet ophouden met het geven van hulpen of aanwijzingen wanneer het paard precies doet wat ze willen. De meeste mensen voelen feilloos aan wat ze moeten doen wanneer ze een verbale (gesproken) hulp geven, maar zodra het lichaamstaal is weten ze het niet meer.


Kijk eens naar het volgende voorbeeld: Stel dat je een jong hondje wilt leren zitten. Je houdt iets lekkers boven zijn neus en hoopt dat het hondje daardoor vanzelf gaat zitten om beter naar het lekkers te kunnen kijken. Ondertussen zeg je duidelijk een paar keer "Zit!". Ineens gebeurt er wat je hoopte: het hondje gaat zitten! Zodra het hondje eenmaal zit... (maak de juiste keus):


A) Zodra het hondje zit ga je door met "Zit" roepen. Liefst steeds harder: "Zit! Zit! ZIT! ZIT!!! ZIT!!!!"
B) Zodra het hondje zit hou je op met "zit" te roepen en geeft de beloning.

Iedereen zal dit (hopelijk) een flauw vraagstuk vinden en voor B kiezen.


Maar is het nog steeds duidelijk als we het verbale commando "zit" ineens verruilen voor een hulp of fysieke aanwijzing? Stel dat je je paard wil laten draven. Je drijft aan, je paard begint met draven, en wat doen veel mensen? Juist, ze gaan door met aandrijven... Of je wilt je paard longeren en wil dat hij gaat galoperen. Als hij aangalopeert zou je "rust" moeten geven, op moeten houden met "roepen". Maar wat doen veel mensen? Ze houden niet de longeerzweep stil maar blijven voortdurend "aanwijzingen" geven. Voor een paard is dit net zo verwarrend als wanneer je tegen een hond die braaf is gaan zitten "ZIT!!!" blijft roepen...


Veel mensen geven wel de juiste hulpen of aanwijzingen, maar houden er op het verkeerde moment mee op. Of houden er helemaal niet mee op. De beloning komt dus op het verkeerde moment of blijft domweg achterwege. En het paard leert helemaal niets, behalve dan dat het doof wordt voor de betreffende hulp of aanwijzing, want " het betekent blijkbaar niets, het is gewoon iets dat die persoon voortdurend doet". En zo is er steeds meer "hulp" of aanwijzing nodig om het paard te laten doen wat je wilt...

De oplossing zit hem in de beloning. De juiste soort beloning, gegeven met de juiste timing... Rust, onmiddellijk na het gewenste gedrag! Wanneer je dit consequent toepast kun je een paard nagenoeg alles leren. Van rijtechnische vaardigheden, het voor je uit de trailer inlopen, tot het afleren van angstig gedrag.

Wij gebruiken zelf nooit voer als beloning. Alle filmpjes (en voorbereidingen) die je kan zien op onze pagina Demo's en Video's zijn dan ook gemaakt zonder voerbelonen. Zijn de resultaten er minder om?

Op veel van de filmpjes laten wij de paarden dingen "op afstand" doen. Dit zou met voerbelonen veel moeilijker zijn geweest. Let ook maar eens op hoe de paarden na het uitvoeren van een commando gelijk weer in de rustpositie terugkeren in plaats van met de oren gespitst te wachten op een brokje...


[ terug... ]Omhoog


Maak vrienden


Copyright 2002-2018